Filosofische Praktijk

Wijzer worden begint met verwondering


WAT IS WIJZER WORDEN?

Een vragende denk- en levenshouding zet gevoelens, opvattingen en omstandigheden in beweging en geeft sturing aan het kunnen omgaan met deze veranderingen. Dit in tegenstelling tot oplossingen of antwoorden die geen langdurige waarde hebben. Hieraan ligt het aloude “Ken uzelf” ten grondslag: onderzoek kritisch uw eigen gedachten. Daarmee begint wijzer worden.


Wat is wijsheid?

Wat is wijsheid? De Filosofische Praktijk gaat uit van de Socratische benadering: wijsheid is beseffen wat je niet weet. Wat houdt dit weten in? Iets dat de moeite waard is om te weten? Iets dat juist kan worden genoemd? Of iets dat waarlijk mooi en goed is? 

Aan de voet van een berg loopt een man elke dag van punt a naar punt b en weer terug. Een stuk hoger op de berg loopt een vrouw. Zij heeft in haar leven meer kennis en ervaring opgedaan dan de man. De vrouw loopt elke dag van punt c naar punt d en neemt hetzelfde pad terug. Het uitzicht van de vrouw vanaf haar pad is weidser dan het uitzicht van de man. Wie van de twee is wijzer?Benieuwd naar een uitwerking van bovenstaande vragen? Lees dan mijn essay Wat is wijzer-worden? (Essay)